Gânduri și arome de primăvară. Și o păjitură cu căpșuni.

by admin
up-side-down strawberry and vanilla cake

Am în minte acest articol de ceva vreme.. Acum realizez încă o dată cum se scurge timpul printre degete și nu stă-n loc după ritmul meu.. Știu, a trecut deja mai mult de jumătate din sezon. Suntem deja înconjurați de frunze verzi și flori din abundență, dar eu încă sunt cu gândul la primii mugurași, la primele adieri de primăvară. Și nu pot să nu fiu încă uimită de farmecul primăverii, de puterea ei transformatoare.

O, muguri de lumină și căldură, ce se ivesc din crengi uscate și butucănoase! Frumusețe vie, pură, aducătoare de speranță, după zile întunecate și înghețate!

În sfârșit, iarna cea hidoasă, aș putea spune, ne lasă în pace, să ne dezmorțim degetele și inimile cuprinse de ger. De gerul iernii și al sinelui. Răutatea, mândria și ignoranța ne îngheață sufletele și nu putem vedea viața bogată pusă în noi de Creator.

Dar dacă nu ar exista o iarnă lungă și geroasă, n-am putea întrezări licărirea primăverii și nu am știi să prețuim aceste fărâme de viață și de iubire.

up-side-down strawberry and vanilla cake

Oricât de întunecate ar fi unele momente din viață, există acea sevă din Dumnezeu, care ne ține în viață. Dragostea Lui dă naștere unor mici vlăstari în noi, înflorește pe neașteptate și ne învăluie inima cu bunătate și iubire.

Să-mi doresc un soare nesfârșit și zile  înmiresmate din prisos?

Vreau mai bine, în iernile care vor mai trece peste ființa mea, să fiu mai mult ancorată în Cel care e sursa vieții. Să-mi golesc eul și să las să curgă prin mine bunătatea Lui. Să îngrămădesc în suflet Cuvântul Lui cel viu și adevărat. Ca mai apoi, să-mi încolțească în inimă fărâme de iubire neprefăcută și stropi de viață nouă. Chiar și-atunci când totul pare încremenit de ger.

După iarna grea și apăsătoare, ceruri gri și pământuri neînsuflețite, iată că ni se mai dă har. Har, să vedem frumusețea! Har, să simțim căldura! Har, să trăim o viață nouă!

up-side-down strawberry and vanilla cake

După zile și săptămâni aglomerate, aveam nevoie de un strop de liniște și înviorare.  Nimic mai potrivit decât o prăjitură plină de viață și culoare. Zilele trecute treceam grăbită printre tarabe. Și o mireasmă subtilă, de mult râvnită, mi-a ajuns în piept. M-am oprit câteva secunde să o savurez. Nu am putut rezista ispitei căpșunilor, așa că am hotărât să îi folosesc. Știu că mai trebuie să aștept puțin până la recoltele locale de căpșuni și apogeul glorios al sezonului lor parfumat. Dar așa aveți și voi puțin răgaz să vă pregătiți pentru acest desert.

Este o prăjitură foarte delicioasă. Blatul este foarte fraged și aromat, iar textura lui fină și mătăsoasă îl face cu totul special. M-a cucerit de-a dreptul de prima dată. Are firimituri foarte fine și este un blat umed și pufos, care nu mai are nevoie de însiropare. Combinația cu căpșuni dulci- acrișori și frișcă cu miere este cea mai potrivită pentru zile însorite de primăvară.

Pentru blat, am folosit o tehnică neobișnuită. Citisem despre ea în diverse locuri și mi se părea tare ciudată. Abia târziu am hotărât să o încerc. După mai multe teste, mi-am dat seama de avantajele ei.

V-am mai povestit despre gluten și rețeaua care se formează la întâlnirea apei cu făina albă de grâu. Ei bine, această rețea zdravănă de proteine nu se dorește activată în blatul de prăjitură. De aceea, în toate rețetele se spune ca făina să fie adăugată treptat și amestecată foarte puțin în compoziția umedă pentru un blat. Cu cât se amestecă mai mult, cu atât se activează mai mult glutenul, iar rezultatul va fi un blat mai tare și închegat, deloc fraged și pufos, cum se dorește. Dar prin  această metodă inversă de mixare, făina este amestecată prima dată cu unt. Astfel particulele de gluten din făină sunt acoperite de grăsime, iar contactul cu apa va fi mult redus și procesul de activare al glutenului, întârziat. Ceea ce ne dorim într-un blat de prăjitură🙂. La fel ca în toate deserturile, cantitatea de zahăr este redusă, doar suficientă pentru a îndulci puțin papilele.

Este un desert ușor, parfumat și înviorător. 
Așa cum e primăvara întreagă!

up-side-down strawberry and vanilla cake

Din cantitățile folosite, iese un tort mare, cu diametru de 25 cm, suficient pentru 12 porții generoase.

Ingrediente:

305 gr făină albă
220 gr zahăr alb
2+1/2 lingurițe praf de copt 
1/2 linguriță sare
220 gr unt 
195 gr lapte integral
55 gr ulei (neutru, fără aromă) 
2 lingurițe extract de vanilie (sau semințele de la o jumătate de păstaie) 
3 ouă mari

500- 600 gr căpșuni 
1 lingură zahăr brun 
2 lingurițe zeamă de lămâie 
1 lingură amidon de porumb

300 gr smântână dulce pt frișcă 
1 lingură miere 
Căpșuni pentru servire

up-side-down strawberry and vanilla cake

1. Încălzește cuptorul la 150° C, cu ventilator. 
2. Pregătește toate ingredientele. Într-un bol mare pentru mixer, amestecă-le pe cele uscate (făină, zahăr, praf de copt, sare). Într-un alt bol, pune laptele, uleiul și vanilia împreună. Pregătește untul și ouăle. E foarte important să fie toate la temperatura camerei, nu reci de la frigider. 
3. Pune untul peste amestecul de făină. Mixează-l încet la început, apoi mai repede, până vei obține o compoziție asemănătoare nisipului umed. 
4. Peste el, adaugă câte puțin din amestecul de lapte. Aluatul începe să se lege. Ai nevoie de aprox 3/4 din lapte. Trebuie să obții o compoziție nici prea densă, nici prea moale. În acest stadiu, se mixează aluatul 3-4 minute, până se spumează. 
5. Se pun ouăle peste laptele rămas apoi, treptat, se adaugă și acestea în aluatul spumos, mixând puțin după fiecare, până se omogenizează totul. 
6. Căpșunii trebuie pregătiți înainte, spălați și tăiați rondele. Doar când e gata aluatul,  peste căpșuni pune zahăr, zeamă de lămâie și amidon. Pune-i imediat în tava pentru prăjitură, și așează-i bine pe baza tăvii. 
7. Răstoarnă aluatul peste căpșuni. Dă-l la cuptor timp de 50-60 minute. Trebuie să se formeze o crustă galben-maronie și să treacă testul scobitorii. 
8. Când e gata, scoate tava pe un grătar și lasă-o să se răcească vreo 40 minute.
9. După acest timp, ia un platou de servit, pune-l peste tava cu prăjitură și cu o mișcare rapidă, ridică tava și întoarce-o peste platou. Ridică ușor tava și vei obține un tort delicios.
10. Lasă-l să se răcească complet la temperatura camerei. Înainte de servire, se poate pudra cu puțin zahăr pudră deasupra. O linguriță e suficient. 
11. Se servește cu frișcă bătută, îndulcită cu miere, și căpșuni proaspeți alături.

Notă: Dacă se păstrează până a doua zi, se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider. Când se vrea să se servească, se scoate din frigider cu cel puțin o oră înainte. Conține mult unt și ști că untul nu e gustos rece.

You may also like

Leave a Comment