Cu ceva timp în urmă, când îmi dădeau târcoale gânduri legate de crearea unui blog, eram destul de nesigură și câteva nedumeriri mă țineau pe loc. Spațiul virtual este plin ochi de rețete de tot felul, care mai de care mai promițătoare sau ciudate. Sunt zeci și sute de variante pentru același desert care, unul consacrat fiind, am putea spune că ar trebui să aibă o rețetă exactă și gata; nimic de adăugat sau de lăsat pe dinafară. Și pentru ce să mai adaug și eu încă o rețetă, care se pierde în mulțime și doar încarcă spațiul cu vorbe și imagini nenumărate? Cu cât sunt mai multe variante de unde să alegi, cu atât e mai grea decizia, nu-i așa? (Dar mai multe despre motivația pentru care am creat acest blog puteți găsi în pagina “About me”).
Dar ce să faci dacă omului îi place un New-York-style cheesecake cu aromă de cocos sau crusta de ciocolată cu ovăz în loc de clasicii biscuiți cu unt? Și cum să îl oprești dacă el vrea să adauge o frunză de busuioc pe o salată de mango și căpșuni, pentru că așa visează el și asta îi aduce bucurie? Și ce dacă există zeci de variante de cornulețe cu gem? Atâtea câte femei, cu gusturi diferite, se pun la treabă printre tăvi și sucitoare, cu amintirea vie a bunicii sau a unei mătuși care hrănea toți copii satului cu cornulețele ei cu silvoiță și untură, în perioada Crăciunului!
Da, fiecare amintire are alt gust. Fiecare bucurie are propria ei formă și culoare. Fiecare copilărie, fiecare experiență și trăire are povestea ei. Aceasta e frumusețea în diversitate. Ce bine e că avem gusturi diferite, și nu există un singur tort în toate vitrinele! Ce bine e că avem libertatea să ne exprimăm visele și să creăm mici bucurii, cu gust de ciocolată și arome de salcâm!
Da, creațiile noastre sunt expresia a ceea ce e în noi. Sunt vise, amintiri, gânduri, temeri, bucurii sau noi provocări. Avem libertatea să ne exprimăm în felul nostru și să ne regăsim într-unele sau altele.
După mai multă vreme în care am experimentat diverse forme și ingrediente peste măsură, pot să spun că mi-am format un oarecare stil de-a prăjituri și o percepție personală despre gusturi. Nu mai vreau să dau verdicte pentru gusturile altora. Eu voi fi însă întotdeauna critică cu munca mea, iar ceea ce înțeleg eu și creez, asta vreau să fie desăvârșit pentru mine. Iar dacă iese ceva bun și plăcut și pentru tine, voi fi bucuroasă și recunoscătoare pentru încrederea acordată!
Sunt conștientă că doar unii oameni vor găsi ceva bun și în poveștile și rețetele mele. La fel cum și eu am o anumită selecție de preferințe. Atât pentru sursa rețetei cât și pentru desertul în sine. Dar e foarte ok. Sunt bucuroasă chiar și când un singur om îmi spune că i-a fost de folos și-o pagină doar, din munca mea.
Rețeta de azi este una la fel de importantă pentru mine. Este o rețetă de brioșe/muffins numa’ bune pentru micul dejun. Dar nu numai. Sunt foarte hrănitoare, pline de nutrienți, arome și texturi complementare. Cum am mai spus, unele dintre ingredientele preferate pentru micul dejun sunt cerealele brute cu nuci sau semințe, fructele și kefirul. În diverse combinații. Uneori aleg un simplu bol cu cereale crocante, kefir și fructe uscate. Alteori le fac sub formă de shake, cu fructe și unt de nuci sau alune. Alteori le amestec toate și le dau formă de brioșe. Exact ca cele de azi. Sunt pline de nutrienți și arome diverse: fulgi de ovăz, grâu integral, kefir, semințe, nuci, fulgi de cocos și afine. Făcute în ziua precedentă, aceste brioșe sunt un mic dejun perfect, gata să fie înfulecate cu o ceașcă de cafea sau lapte alături. Sau o gustare sănătoasă între mese. Sunt fragede, moi, aromate și se păstrează la fel de bine chiar pentru câteva zile, dacă reușesc atâta timp neatinse:)
Vă mărturisesc că nu sunt chiar preferatele tuturor burticilor din casă (asta pentru că nu sunt foarte dulci și nu au ciocolată😁), dar nu ezit să le fac când am ocazia, ținând cont de avantajele lor pentru nutriție.
Ingrediente:
135 gr făină integrală de grâu
70 gr miez de nucă
25 gr miez semințe de floarea soarelui
50 gr fulgi de ovăz
50 gr fulgi de cocos
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță scorțișoară măcinată
125 gr unt, la temperatura camerei
85 gr zahăr brun (sau muscovado)
2 ouă
240 gr kefir (sau iaurt de grăsime medie)
1 banana medie piuree (110 gr)
2 lingurițe extract de vanilie
1/4 linguriță sare
200 gr afine + 1 lingură de făină integrală
Câteva observații:
*Eu am găsit în comerț două tipuri de făină integrală de grâu. Un fel, din aceea care e măcinată în totalitate, este fină, exact ca făina albă, doar are culoarea mai închisă; iar celălalt tip de făină integrală are în compoziție mici fulgi de tărâțe. Mie personal, cel de-al doilea fel îmi place mai mult.
*Afinele folosite au fost jumătate (100 gr) fructe proaspete, de cultură, iar cealaltă jumătate au fost afine de pădure congelate. Le-am pus cu o zi înainte să se dezghețe în frigider, apoi am strecurat zeama din ele (nu am risipit-o, am folosit-o la un smoothie). Am făcut această combinație, pentru un echilibru între aromă și textură. Aroma de afine de la cele sălbatice e mai pronunțată; dar nu le-am pus toate așa pentru că sunt un pic mai moi decât cele proaspete.
*E important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
*Din aceste ingrediente au ieșit 10 brioșe mari.
- Pentru început, pregătește toate ingredientele. Pregătește o tavă de brioșe, în care să pui 10 cupe de hârtie. Eu am folosit niște forme mai mari, înalte de 6 cm. Pregătește și cuptorul, să se încălzească la 180°C.
- Pregătește bucățile de nucă și de semințe. Pune-le într-o tavă și coace-le timp de 6-8 minute, până se rumenesc puțin (atenție mare, se ard foarte repede). Când sunt prăjite, scoate-le să se răcească și apoi toacă-le mărunt cu un cuțit.
- Într-un castron, amestecă toate ingredientele uscate, mai puțin zahărul (făina, fulgii, semințele, nucile tocate, agenții de creștere și scorțișoara).
- În alt castron, amestecă kefirul împreună cu piuree-ul de banană și extractul de vanilie.
- Într-un alt bol mai mare, mixează untul împreună cu zahărul timp de 5-6 minute, până se spumează bine. Adaugă sarea și apoi ouăle întregi, pe rând, mixând bine după fiecare.
- Apoi adaugă alternativ câte o treime din amestecul de făină, respectiv iaurt. După fiecare adăugare, mixează timp de 2-3 secunde, nu mai mult.
- La final, trebuie să adaugi afinele. Dar chiar înainte să le adaugi în compozitie, pune câteva deoparte pentru a le adăuga la sfârșit peste brioșe. Împrăștie lingura de făină peste celelalte și amestecă foarte, foarte puțin (nu insista, că altfel iese un aluat lipicios). Le adaugi în castronul mare și mai amesteci doar de 3-4 ori, de data asta folosind o spatulă.
- Cu ajutorul unei linguri, împarte aluatul în mod egal în toate cele 10 forme de hârtie. Coace brioșele timp de 30-35 minute, la 175°C. Când sunt coapte, scoate-le din cuptor și pune-le pe un grătar până se răcesc complet. Apoi, poți presăra puțin zahăr pudră peste ele. O linguriță e suficientă pentru toate.
Să le savurați în tihnă!