Autumn and lifetime harvest. Up-side-down apple cake with maple syrup, milk and Mascarpone buttercream.

by admin
Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

Eram cu mâinile murdare și genunchii tociți. Printre straturile cu zarzavat, buruieni și bulgări de pământ. Pe fruntea arsă de soare, sudoarea îmi lăsa, nepăsătoare, urme murdare. Eram obosită și supărată. Mai plivisem aceste straturi cu câteva săptămâni în urmă. Acum, iar erau năpădite de buruieni și trebuia să o iau de la capăt. De ce nu e suficient să curăț o dată tot și apoi să aștept liniștită vremea recoltei?..

Privisem cu satisfacție acel petec de pământ, odată plivit și curățat. Cu nerăbdare așteptam ploaia care să învioreze acele fragede răsaduri, să simt și eu că toată truda era cu folos!

Dar imediat ce stropii răcoresc pământul, uite cum răsar lăstarii blestemați, de parcă lor s-ar cuveni toată seva hăruită din țărână. Buruieni, cât vezi cu ochii! Și acele tulpini fragede de legume, abia de poți să le zărești printre mulțimea de sălbăticiuni crescute-n voie. Mă așteptam să văd un fir mândru și ‘nălțat, stăpân peste pământul lui. În schimb e tot mic și încă fraged, rob acelor buruieni nesăbuite, ce i-au furat din sursa lui de viață și lumină.

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

.. Pentru că pământul e plin de buruieni. De firi arțăgoase, lacome și egoiste. De impulsuri rele și otrăvitoare, care nu le-am semănat, dar răsar pe nevăzute din adâncul negru al inimii.

Și ajung iar in genunchi, de vreau să fac un bine. Și lui, și mie!

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

Acum îmi amintesc de sămânța aceea mică care am sădit-o în copii. Fragilă și naivă. Nu e drept s-o las să crească-n voia sorții. Îmi dau silința să învăț copiii ce au de făcut, îi educ și îi îndrum ce rod ei sunt meniți să aducă. Dar peste o scurtă vreme, parcă uită tot ce-au învățat și vezi cum iese la iveală firea rea, neșlefuită. După o scurtă ploaie răcoroasă, răsar buruieni din firea pământească. Cuvinte pe care nu le-am sădit. Obiceiuri la care odată am renunțat. Zvâcniri răutăcioase, care de-o vreme par a fi trecute.

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

Acum, iar trebuie să o iau de la capăt. [Și cu mine, și cu ei.] Aceleași îndrumări și ajustări făcute cu o vreme în urmă. Repetate și săpate în inima lor. Și le facem iar și iar, de dragul copiilor. De dragul roadelor care vor fi la o vreme potrivită.

Știu doar că până atunci, va trebui să curăț des pământul care mi-a fost dat, să-l îngrijesc cum se cuvine. Să nu mă plâng de bătături în palme sau genunchi tociți, să nu mă plâng de prea mult soare sau prea mult de lucru. E vremea mea acum, să îngrijesc acea ființă mică și s-o ocrotesc. Iar mai apoi, în toamna vieții, mă va bucura cu un rod dulce și frumos. Și atunci voi simți deplin că toată munca n-a fost fără rost.

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

În mintea mea, merele sunt un simbol al recoltei. Iar acest tort este plin de mere. Blatul este aromat și însiropat cu zeama fructelor. Am ales să folosesc mere din belșug, sub două forme, piure și felii puse pe fundul tăvii de copt. Astfel se obțin trei blaturi cu un strat de mere coapte și aromate deasupra fiecăruia. Iar crema este una foarte simplă și gustoasă, de un alb imaculat, așa cum o visez eu câteodată😉. E o cremă clasică pe bază de lapte si unt, dar eu am ales să înlocuiesc o parte din unt cu brânză Mascarpone. Este o combinație delicioasă, mai ușoară si mai savuroasă.

După ce se asamblează, tortul se lasă peste noapte la frigider. Se servește a doua zi, cel mai bun fiind la temperatura camerei. Pentru asta, se scoate din frigider cu o jumătate de oră înainte de servire. Apoi, pe măsură ce trec zilele, blaturile au tendința de a se usca.

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream
Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

Ingrediente
Pentru blaturi:
95 gr unt, la temperatura camerei
110 gr zahăr alb
1/4 linguriță sare
2 ouă mari
60 gr ulei neutru
265 gr piuree mere
1 linguriță extract de vanilie
270 gr făină albă
1 + 1/2 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță scorțișoară
3 mere mari

Pentru cremă:
240 gr lapte integral
130 gr sirop de arțar
35 gr amidon de porumb
1 linguriță extract de vanilie
150 gr unt 80% grăsime
190 gr Mascarpone

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream
 1. Pentru blaturi, pregătește 3 tăvi de 18 cm, cu hârtie de copt la bază. Apoi curăță de coajă cele 3 mere și taie-le felii subțiri. Așează feliile pe fundul celor 3 tăvi, în mod egal.
 2. Într-un bol, amestecă făina + agenții de creștere + scorțișoara. Separat, amestecă uleiul + piureul de mere + vanilia.
 3. Într-un alb bol mare, mixează untul + zahărul + sarea, timp de 7-8 minute, să fie spumate bine.
 4. Adaugă câte un ou, pe rând, și spumează iar compoziția. Apoi adaugă piureul de mere. Compoziția se va separa (“tăia”), dar nu îți face griji. Imediat ce adaugi câte puțină făină, își va reveni. Din acest moment, nu amesteci prea mult, strict cât e necesar să încorporezi toată făina.
 5. Compoziția o împărți egal în cele trei tăvi. O răstorni peste mere și bați puțin fiecare tavă de masă, să te asiguri că nu sunt bule mari de aer între mere și aluat.
 6. Pui tăvile în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30-35 minute. Când sunt gata, galben-maronii deasupra, scoate-le din cuptor și lasă-le puțin așa să se odihnească. Apoi le răstorni pe un grătar, cu merele în sus, să se răcească.
 7. Pentru cremă, pune laptele + siropul de arțar într-un castron cu baza groasă pe foc, să dea un clocot.
 8. Amestecă amidonul cu 3 linguri din lapte. Când fierbe laptele, răstoarnă amidonul în castron și amestecă continuu până obții o budincă închegată. Mai ține vasul pe foc încă 1 minut, amestecând continuu. După acel minut, răstoarnă budinca de lapte într-un vas rece, termorezistent, și acoper-o cu folie alimentară.
 9. În acest timp, pregătește untul și brânza Mascarpone, să fie la temperatura camerei. Când se răcește budinca, mixeaz-o timp de 1-2 minute. Adaugă vanilia. Apoi adaugă treptat untul, iar la final brânza Mascarpone, mixând bine după fiecare adiție.
 10. Pentru asamblare, așează blaturile de tort unul peste altul, cu o treime din cremă între fiecare strat, și mai adaugă puțin sirop de arțar între stratul de cremă și următorul blat.
 11. După ce ai pus ultimul blat, învelește tortul în folie alimentară și pune-l la rece pentru minim 12 h. Păstrează ultima parte de cremă pentru a înveli tortul cu ea, după ce se răcește.
 12. Decorează-l cu flori și frunze de toamnă!

Servește-l imediat, în tihnă!

Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream
Up-side-down Apple Cake with Maple Syrup, Milk and Mascarpone Buttercream

You may also like

Leave a Comment