“If it grows together, it goes together.”
A fost acum câțiva ani când am văzut pentru prima dată o combinație dintre plante aromatice și fructe. Sau cel puțin atunci am conștientizat această asociere. Mi se părea tare ciudată și nu credeam că ierburile, pe care eu le foloseam doar în preparate sărate, au ceva de-a face cu fructele, respectiv prăjiturile. Era un desert cu căpșuni și busuioc. L-am și încercat. Recunosc că atunci nu am fost prea impresionată de aroma rezultată. Dar din acel moment, am început să folosesc și alte plante aromatice. Vroiam să încerc mai multe arome, să descopăr și alte plante deosebite pe care natura ni le-a oferit. Vroiam să depășesc bariera veșnicului pătrunjel verde și a mănunchiului de cimbru uscat care atârna pe ușa de lemn a șurii.
Așa am ajuns să îndrăgesc și alte plante aromatice. Unele le folosesc încă doar în preparate sărate. Până acum, nu am descoperit combinația potrivită în deserturi pentru fiecare dintre ele, dar cimbrul rămâne printre favorite😉.
Lavanda nu o știam ca o plantă aromatică. Din copilărie auzisem de ea, sub numele de levănțică, doar ca floare de câmp, cu un miros deosebit. Când am văzut-o în preparate, am încercat și eu. Din nou, am fost foarte dezamăgită de rezultat. Folosisem prea multă. Iar aroma mult prea puternică nu ne-a încântat. O vreme am renunțat. Dar nu de tot. Rămăsese undeva în mintea mea, o fărâmă de speranță, că trebuie să iasă ceva bun si din lavandă, după popularitatea de care se bucură.
Într-o zi, văzând abundența fructelor de pădure pe tarabe, m-am decis. Îmi imaginam deja diversele nuanțe de mov care vor ieși din această asociere, lavandă și afine. Și știam deja ce desert voi alege. O prăjitură spumoasă și răcoroasă, care să scoată în evidență aceste culori minunate. Îmi place mult ciocolata, dar uneori, culoarea ei sumbră, parcă întunecă frumusețea desertului. Îmi plac culorile vii, naturale și feminine. Iar vara, este anotimpul prielnic pentru desfătare de culori printre fructe și flori. De cele mai multe ori, lavanda se folosește sub formă de infuzie. De data aceasta, eu am ales să folosesc florile uscate măcinate în mojar. În acest fel, se poate adăuga treptat câte flori vrem, după propriul gust.
Pentru mine, este o bucurie să știu că mă pot desfăta cu încă o minunăție de plantă, cu un parfum fermecător și o culoare deosebită. Și se întâlnește atât de des în zona noastră, ar fi păcat să trecem pe lângă ea, fără să îi valorificăm parfumul. Iar în combinație cu afinele, iese o aromă minunată și nuanțe violete deosebite.
Printre primele mele interacțiuni serioase cu afinele au fost cu și mai mulți ani în urmă. Eram copil, într-o tabără de vară, la munte. În apropiere, era o poiană, imensă mi se părea atunci, plină ochi de tufe mici, îndesate de bobițe negre. Nu știam atunci să le apreciez valoarea nutritională, ne distram doar de figurile hazliu colorate cu care rămâneam în urma culesului de afine. Vă imaginați, o grămadă de copii, cu chef de joacă, între tufe cu mici “bombe” de culoare! 😁
Ingrediente:
Pentru crustă:
80 gr biscuiți
25 gr nucă de cocos răzuită
1/4 linguriță nucșoară măcinată
90 gr curmale fără sâmburi
70 gr unt de migdale
50 gr unt de arahide
Pentru cremă:
185 gr fulgi de ciocolată albă
135 gr smântână dulce
360 gr brânză mascarpone
1 linguriță extract de vanilie
Zeama și coaja răzuită de la o limetă (sau o lămâie mai mică)
1 linguriță flori uscate de lavandă +1/2 linguriță zahăr alb
10 gr gelatină granule (1 lingură)
30 gr apă rece
195 gr albuș de ou (aprox 6 ouă)
110 gr zahăr alb
130 gr afine de pădure
1 tsp gelatină granule
Pentru sos:
200-300 gr afine de pădure
1 lingură miere
Câțiva stropi zeamă de limetă
- Pentru crustă, macină biscuiții într-un robot și apoi amestecă-i cu celelalte ingrediente uscate. Pune amestecul deoparte.
- În acel robot, macină și curmalele împreună cu unturile de migdale și arahide. Apoi adaugă la această pastă biscuiții de mai sus. Vei obține un amestec asemănător nisipului umed.
- Tapetează cu hârtie de copt baza unei tăvi rotunde de 20 cm (formă cu baza detașabilă). Răstoarnă amestecul în ea și presează totul cu o lingură, până obții un strat compact și uniform. Apoi pune tava la rece.
- Pentru cremă, începe cu ganache-ul de ciocolată albă. Încălzește smântâna și apoi răstoarnă într-un castron mai mare, peste bucățelele de ciocolată. Lasă să se înmoaie 1 minut, apoi amestecă ușor până se topește toată ciocolata și obții o cremă uniformă.
- Când ajunge la temperatura camerei, amestecă împreună cu ganache-ul brânza mascarpone. Apoi adaugă aromele: vanilia, limeta și florile de lavandă măcinate în mojar.
- Într-o ceașcă, pune la hidratat gelatina (10 gr) împreună cu apa rece.
- Separat va trebui să faci o spumă din bezea elvețiană. Albușurile împreună cu zahărul, pune-le într-un bol termorezistent, deasupra unei cratițe cu apă fierbinte (fii atentă, bolul să nu atingă apa din cratiță!!). Pune cratița pe foc mediu și amestecă continuu, până se topește zahărul iar amestecul se înfierbântă. Dacă ai termometru de bucătărie, trebuie să ajungă la temperatura de 71-72°C.
- Când e gata, ia bolul deoparte și începe să mixezi albușurile, la o viteză mică timp de aprox 6-7 minute. Apoi crește viteza, pentru încă câteva minute, până se spumează bine și ajunge la temperatura camerei.
- Macină afinele de pădure într-un blender și strecoară-le printr-o sită, să îndepărtezi codițele. Pune piure-ul de afine într-o cratiță, încălzește-l puțin și adaugă gelatina (1 linguriță). Amestecă până gelatina se topește complet, apoi lasă-l deoparte să se răcească.
- Încălzește puțin gelatina hidratată să fie complet dizolvată. În amestecul cu ciocolată și mascarpone, adaugă gelatina, apoi, treptat, bezeaua. Amestecă totul foarte ușor cu o spatulă, până se omogenizează.
- Împarte crema în trei părți egale. Într-una din ele, adaugă 1-2 lingurițe de piure de afine, să obții o culoare liliachie. În altă parte, pune tot piure-ul rămas, vei obține o cremă de culoare mov intens. Cealaltă parte rămâne albă.
- Pentru asamblare, scoate forma din frigider și răstoarnă peste crustă, crema cea mai închisă la culoare. Nivelează cu o spatulă, apoi răstoarnă încet deasupra ei crema de culoare liliachie. Nivelează și aceasta și deasupra pune crema albă. Pune folie alimentară direct pe suprafața cremei și pune tortul la rece pentru timp de minim 18 ore.
- Pentru a face sosul, macină afinele într-un blender, strecoară totul printr-o sită și adaugă mierea. Amestecă timp de 1-2 minute, să fie bine omogenizat.
- Când vrei să servești tortul, scoate-l din formă și decorează-l cu câteva afine. Iar peste fiecare felie pune o linguriță din sosul de fructe.
Să îl serviți cu bucurie și să vă încântați de parfumul lui minunat!