Brownies cu sare afumată, espresso și alune de pădure. Sau iubirea pe limbajul lui.

by admin
smoked salt and hazelnut espresso brownies

În urmă cu câțiva ani, mi-a fost dat să găsesc o carte, care mi-a schimbat mult perspectiva asupra relațiilor interumane. Cartea abordează în special relațiile de cuplu, dar principiile enumerate aici se pot aplica și în alte tipuri de relații apropiate dintre oameni.

Recunosc că, la prima vedere, am fost destul de sceptică. Nu sunt adepta cărților care oferă  “Trei pași spre […]”  sau “Patru metode prin care să […]”. Dar am hotărât să citesc cartea. Și pe măsură ce o citeam, parcă mi se deschideau ochii și priveam relația cu soțul meu dintr-o altă perspectivă. Mi se părea totul atât de evident și real în relația noastră și mă întrebam des “Cum de nu mi-am dat seama de asta până acum??”

Este vorba despre cartea “Cele cinci limbaje ale iubirii”, scrisă de Gary Chapman. În această carte, autorul prezintă cele cinci limbaje (concluzionate de el) prin care o persoană își poate arăta afecțiunea față de altcineva, sau canalele prin care ea însăși recepționează mesajele de iubire. Nu vreau să fac aici recenzia cărții, ci vreau doar să vă spun cât de mult mi-am schimbat perspectiva după ce am citit această carte. Am înțeles mai bine felurile în care comunicăm unii cu alții și în special cum trebuie să ne arătăm iubirea și respectul, dacă vrem să fie bine receptate de partener.

smoked salt and hazelnut espresso brownies

Deși ne cunoaștem de ceva vreme, eu și soțul meu nu vorbim exact același limbaj când vine vorba despre iubire. Pentru unul contează mult cuvintele de apreciere și intimitatea, pentru celălalt contează sacrificiul si timpul acordat partenerului. Aș putea să-i declar la nesfârșit iubirea în felul meu, fără rost, dacă el nu mi-ar înțelege graiul. Dar am învățat care este limbajului lui. Și eu pe acesta trebuie să-l folosesc dacă vreau să-mi fie bine înțeles mesajul de iubire. La rândul meu, eu nu pot să percep dragostea și respectul decât într-un anumit fel. Știe el!

smoked salt and hazelnut espresso brownies

Acești brownies cu alune de pădure și fulgi de sare reprezintă o frumoasă declarație de dragoste pentru el! Orice conține ciocolată, e pe gustul lui. Însă vreau să vă spun povestea noastră cu brownies. În marea majoritate a cazurilor, bucățile care le-am gustat, erau muult, peste limita bunului simț, prea dulci și prea uscate. Un brownie trebuie să fie moale în interior, ciocolătos și lipicios. Eventual să aibă și acea crustă crocantă deasupra. La acest brownie am vrut să ajung și eu. După multe, foarte multe teste, am realizat că acea crustă e dată de cantitatea de zahăr. Ok, nu mă așteptam la un asemenea rezultat, dar aceasta spune știința. Așa că prefer să renunț la acea crustă ca să am o variantă mai sănătoasă de brownie. Cu mai puțin zahăr. În rest, am ajuns la ceea ce am vrut. Un gust intens de ciocolată, moale la interior și lipicios.

Cafeaua este întotdeauna o adiție bună ciocolatei, îi intensifică gustul. Iar despre fulgii de sare, spun doar că sunt nelipsiți din orice amestec cu ciocolată. Completează atât de bine dulceață ciocolatei! Alunele de pădure sunt crocante și aduc o notă diferită de textură față de blatul moale. Dar ca să rămână crocante, trebuie prăjite înainte în cuptor, la o temperatură medie timp de câteva minute, până devin aurii. Se pot înlocui și cu alte tipuri de alune sau nuci.

smoked salt and hazelnut espresso brownies

Omul meu înțelege și apreciază eforturile mele de a oferi familiei mâncare sănătoasă și gustoasă în același timp. Ingrediente naturale, proaspete, locale și de sezon, iar în deserturi cât mai puțin zahăr și fără aditivi. Dar când vine vorba de brownies, ciocolata nu e prea multă niciodată pentru el. Trebuie să vă mărturisesc că sunt câteva feluri (mărci) de ciocolată în comerț care sunt exagerat de dulci și pur și simplu nu le mai pot gusta. Excesul de zahăr parcă îneacă orice aromă de cacao din acele tablete. Și lui îi plac. Însă nu se supără să folosesc în prăjituri ciocolată “de-a mea”, specială pentru gătit, care conține mai puțin zahăr și aditivi și o mai mare cantitate de cacao. În acești brownies am folosit o ciocolată “medie” , să spunem, cu 55% cacao. Consider că e suficient, pentru că mai adăugăm și cacao pudră. O ciocolată de calitate, care e gustoasă și aromată în forma ei brută, va da un rezultat pe măsură și gătită în prăjituri.

Un lucru important este și timpul de coacere. Nu trebuie să fie lung. Ouăle se coc repede. În rest, amestecul de ciocolată și unt rămâne moale și când prăjitura e gata. Așa că nu vă temeți să o scoateți din cuptor chiar dacă tremură puțin când miști tava. Nu trebuie să o coaceți ca un blat pandișpan.

Acum gata cu vorbele, să trecem la treabă. Dacă nu îți iese din prima încercare așa cum te așteptai, nu te descuraja. Trebuie să iasă. Încearcă de mai multe ori, doar așa ai șansa să faci mai bine și mai bine de fiecare dată.

smoked salt and hazelnut espresso brownies

Ingrediente:
165 gr unt 65% grăsimi
180 gr ciocolată 55% cacao
3 ouă medii
95 gr zahăr muscovado
45 gr cacao
1/2 linguriță fulgi de sare afumată
1 linguriță espresso pudră
100 gr alune de pădure prăjite, tocate

1. Într-un vas cu baza groasă, pune untul și ciocolata și topește-le la foc mic. Amestecă continuu până devine un lichid omogen. Adaugă pudra de espresso. Apoi lasă-l deoparte să se răcorească.
2. În bolul unui mixer, pune ouăle împreună cu zahărul muscovado și sarea. Mixează 1 minut.
3. Peste ouă, adaugă ciocolata topită, apoi pudra de cacao.
4. Adaugă 3/4 din alune și amestecă totul să fie omogen.
5. Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presară deasupra restul de alune. Dă la cuptor timp de 12–14 minute, la o temperatură medie.
6. Brownie trebuie să fie încă moale la atingere și să tremure puțin când se mișcă tava. Dar să nu fie necopt. Scobitoarea trebuie să iasă cu câteva firimituri umede lipite.
7. Imediat după ce l-ai scos din cuptor, mai presară câțiva fulgi de sare peste el.

Servește-l la temperatura camerei, alături de persoana iubită! 

smoked salt and hazelnut espresso brownies

You may also like

Leave a Comment