“The greatest gift of life is friendship, and I have received it.” Hubert H. Humphrey
Astăzi este despre prieteni.
Ne cunoaștem de când eram în gimnaziu. Vreo 17-18 ani de atunci. Și ne-am împrietenit repede. Veselia ne-a apropiat. De atunci, au fost multe bucurii împărtășite. Au fost şi momente dificile, jenante, altele frumoase sau foarte importante. Am sărbătorit împreună. Am plâns împreună. Am învățat copii. Ne-am învățat și pe noi. Am făcut bucurii altora. Noi ne-am bucurat una de cealaltă. Aceasta este prietenia. O viață împărtășită, și cu bune, și cu grele. Cum ar fi viața fără prieteni?.. Nu trebuie mulți, doar buni!
Să ai un prieten bun, nu înseamnă doar să ai pe cineva care să îți sară în ajutor la nevoie. Ci și el să accepte darul și ajutorul tău. Să primească cu drag ceea ce ai de oferit. Și tu să oferi întotdeauna ce ai mai bun.
Această tartă franțuzească cu mere, mă duce cu gândul la începuturile prieteniei noastre. Ce mult ne plăcea tarta cu mere! Înghețata de vanilie și nuci care se topea deasupra feliei aburinde, toate învăluite în nori de scorțișoară. Ne plăceau întâlnirile și poveștile din jurul ei!
Mâncarea este un ingredient important din viața noastră. Poate fi un prilej de tihnă, de răgaz, numa’ bun pentru prieteni. Dacă facem din asta o bucurie împărtășită cu ceilalți, vom crea amintiri multe și frumoase.
Este o tartă ușor de realizat, dar tare delicioasă și cu o aromă complexă. Conține foarte puțin zahăr și muulte fructe. Mere!! Merele sunt printre fructele mele preferate, după cireșe:) Și câte beneficii au pentru sănătatea noastră! Știți proverbul care spune: “An apple a day, keeps the doctor away!” Ei bine, eu îl pun în dreptul tatălui meu. Mereu ține câte un măr la îndemână, în buzunarele largi de la salopetă. Gustarea lui din fiecare zi. Cu siguranță, acest fapt a ajutat prelungirea stării lui de sănătate. Merele conțin foarte multe fibre, bune pentru tranzit, vitamina C și antioxidanți din belșug, pentru imunitate.
Acum suntem în plin sezonul merelor. Dacă nu aveți chef de copt, mâncați-le și crude. Eu nu mă supăr:) Doar mâncați cât mai multe. Numai bine vă fac!
Pentru aceasta tartă, eu am folosit o combinație de mere Golden Delicious, Ionatan si un alt soi de mere, din grădina de la țară, pe care nu știu în ce categorie să îl pun. Dar trebuie neapărat să fie mere tari, crocante și foarte aromate, dulci-acrișoare. Dacă merele sunt gustoase, atunci și rezultatul va fi delicios.
Pentru aluatul de bază
150 gr făină albă
10 gr zahăr brun
1/4 linguriță sare
120 gr unt 60% grăsime
1 gălbenuș de ou
puțină apă rece, cu gheață
Pentru umplutura cu mere
1 kg de mere
50 gr gem de caise
50 gr unt topit
20 gr zahăr brun
1/2 linguriță cardamon pudră
1/4 linguriță scorțișoară pudră
1 ou, bătut cu furculița
1. Cerne făina împreună cu zahărul și sarea. Adaugă untul rece tăiat cuburi mari. Zdrobește puțin untul între degete, apoi amestecă-l cu făină.
2. Într-o ceașcă, cântărește un gălbenuș. Are aprox 20 gr. Și mai adaugă peste el apă rece până obții 50 gr.
3. Toarnă gălbenușul cu apă în castronul cu făină și unt. Amestecă totul repede cu mâna sau cu o lingură de lemn, atât doar cât să se lege aluatul. Împătură-l într-o folie alimentară și lasă-l să se odihnească la frigider peste noapte.
4. A doua zi, când vrei să faci tarta, cerne multă făină peste blatul de lucru. Scoate aluatul din frigider, pudrează-l deasupra cu făină și întinde un cerc, cu 2 cm mai mare decât diametrul tăvii de copt.
5. Cu ajutorul sucitorul, ia aluatul de pe blat, scutură rapid făina în exces și așează-l în tavă. Apoi pune-l iar la rece până pregătești umplutura.
6. Curăță merele de coajă și taie-le în jumătăți. Scoate mijlocul cu sâmburi. Apoi taie-le în felii subțiri. Capetele poți să le îndepărtezi și să rămână doar feliile întregi și mari.
7. Într-un bol, amestecă toate celelalte ingrediente: gemul, untul, zahărul, oul și condimentele. Pune două linguri din acest amestec deoparte, iar restul, răstoarnă-l peste mere și amestecă bine toate feliile.
8. Începe să aranjezi feliile de mere, puțin suprapuse, într-un cerc, pe marginea tăvii. Completezi apoi și locul rămas în mijloc.
9. Pune tava în cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, timp de 35–45 minute. Spre final, o verifici. Cu 5 minute înainte să fie gata, scoți tava din cuptor și, cu o pensulă de patiserie, mai ungi merele cu amestecul pus deoparte. O dai iar la cuptor până ce merele se rumenesc ușor pe deasupra.
10. Când e gata, o scoți din cuptor și o lași să se domolească puțin. E foarte bună ușor caldă, nu fierbinte. Dacă vrei un aspect rustic, poți să o pudrezi cu zahăr fin. Nu e nevoie de mai mult de o jumătate de linguriță pentru toată tarta. Sau dacă vrei un aspect lucios, unge puțină miere deasupra merelor.
Să o savurați în tihnă, în părtășie cu un prieten! Așa e mai bună!!
P.S. Dacă ţi-a plăcut această reţetă, s-ar putea să te surprindă şi această Galette cu nectarine si mure.