“Parenting will not mainly expose your strengths, but reveal your weaknesses.”
De când s-a născut primul nostru copil, Mara, am început să citesc cărți despre parenting. Nu prea multe, să nu-mi strice. Dar puține, și bune, zic eu! Printre alte informații, am dat peste o frază, care spunea cam așa: “Copiii nu au noțiunea timpului.” Am început să zâmbesc, dar apoi am trecut mai departe.
Și timpul a trecut de atunci. O lună, două, un an, doi, trei… Noi, adulții, știm ce însemnătate are fiecare din aceste cuvinte. Dar e greu să faci un copil mic să înțeleagă noțiunea de timp. Îmi aduc aminte cât de dificil era să îi explicăm ce înseamnă ziua de mâine. La finalul zilei ei de naștere, trebuia să îi explicăm că doar peste un an va mai fi ziua ei. Și nu înțelegea cât înseamnă acest un an!
Acum eu mă reîntorc cu gândul la acea frază și mă întreb, din nou, cum să-i explic băiețelului de doi ani că trebuie să ne grăbim să ajungem la timp la o programare, dar el nu poate renunța la construcția de Lego, apoi nu se poate hotărî cu ce papuci să se încalțe. Și multe alte experiențe asemănătoare, care ne încearcă răbdarea până la culme. Nu mi le-am imaginat, până nu le-am trăit și eu.
Înainte să am copii, mă consideram o persoană răbdătoare. Și chiar încercam să mă disciplinez în acest sens, în situații care cereau îndelungă răbdare. Dar după primul copil, mi-am dat seama că de multe ori nu am trecut testul răbdării. După al doilea copil, era ceva comun să mă pierd în circumstanțe copilărești și să mă las purtată de valul nerăbdării. După al treilea copil, mă întreb dacă se poate să mai pomenesc cuvântul acesta misterios în prezența copiilor.
Răbdarea este o virtute așa rar întâlnită în zilele noastre. Când vrem mâncare gătită instant, nave care ne duc în cel mai scurt timp la capătul pământului, și să dobândim rapid cunoștințe prin cursuri intensive, e greu să înveți un pui de om ce înseamnă timpul și răbdarea. Și nimic nu ne învață mai bine decât practica.
Plantezi semințele. Apă, rugaciune, iar apă și multă, multă răbdare până planta crește. Drojdie cu apă, făină, frământat, răbdare până crește aluatul, apoi altă multă răbdare până se coace pâinea cea de toate zilele. Săptămâni și ani de grădiniță, timp și răbdare multă până copilul învață câteva lucruri elementare. Alți ani de școală și multă răbdare până se învață o meserie. Și uite așa, multe lucruri bune în viață se dobândesc doar în timp, cu perseverenţă şi răbdare. Să înveți un copil bune maniere, nu se poate cu câteva vorbe sau în una-două ieșiri în public. Se spune că e mare nevoie de cei șapte ani de acasă. Dar și după mulți ani, adulți fiind ajunși, nu dovedim totdeauna ce am fost învățați ani întregi în copilărie. Și în situațiile limită, când cei mici ne pun răbdarea la încercare, atunci se dovedește dacă ştim să fim mai înțelepți decât ei, sau nu.
Dacă ne oprim un strop din agitația zilnică și avem mai multă răbdare cu cei mici, să-i creștem în ritmul lor, vom avea multe de câștigat. Liniște și armonie în cămin, și un suflet de copil mai aproape de noi.
Uite așa este și cu acest cheesecake. Îl pregătești aproape instant și îl pui în frigider. Dar aici ai nevoie de răbdare! Să-l lași să-și facă treaba singur, să se odihnească în tihnă la rece. Să se așeze în armonie toate aromele. Atunci iese rezultatul cel mai bun.
Este o rețetă foarte simplă, puțin deviată de la cea clasică. Nouă ne place foarte mult untul de arahide, și l-am pune în orice farfurie. Iar despre mure, să nu mai spun că sunt fructele mele de pădure preferate. Îmi trezesc amintiri de neuitat din copilărie! Mai multe nu vă spun, vă las pe voi să descoperiți această combinație senzațională!
Ingrediente
Crusta de biscuiți:
150 gr biscuiți integrali
50 gr miez de floarea soarelui
50 gr arahide prăjite
65 gr unt
Crema:
400 gr cremă de brânză
200 gr mascarpone
400 gr smântână dulce, pentru frișcă
60 gr zahăr pudră
2 linguri zeamă de lămâie
1 lingură gelatină granule (8 gr)
1 linguriță extract de vanilie
170 gr unt de arahide
Sosul de mure:
200 gr (o cană mare) fructe de pădure negre (mure/afine/coacăze)
1-2 linguri zahăr
1 linguriță lămâie
1/2 linguriță amidon de porumb
1/2 linguriță gelatină granule
1. Pentru crusta de biscuiți, pune toate ingredientele în robot și macină-le fin. Dacă vrei, poți lăsa și câteva bucățele mai mari de semințe/arahide. Tapetează o tavă rotundă de 20 cm, cu baza detașabilă, cu hârtie de copt, pe bază și pe margini. Apoi toarnă compoziția măcinată în tavă și presează bine și uniform peste toată suprafața. Poți face asta cu o lingură sau cu un pahar.
2. Coace crusta timp de 10-15 min la o temperatură medie. Apoi las-o să se răcească complet.
3. Pentru cremă, e bine să te pregătești cu câteva ore sau cu o seară înainte, dar nu e neapărat. Pune crema de brânză și mascarponele într-o pânză de tifon, să se mai descotorosească de zerul în exces. Las-o peste noapte în frigider. Dar a doua zi, o aduci la temperatura camerei.
4. Când vrei să faci crema, bate frișca cu mixerul până începe să se îngroașe puțin. Apoi adaugă zaharul pudră și mai mixează până se întărește.
5. Pune gelatina într-o ceașcă și adaugă peste ea 30 ml apă rece, să se hidrateze.
6. Apoi adaugă frișca bătută peste crema de brânză și mascarpone, amestecate în prealabil cu o lingură, cât să fie omogenizate.
7. Adaugă vanilia, gelatina încălzită puțin și zeama de lămâie. Amestecă-le toate ușor cu o spatulă de silicon, până e uniformă toată compoziția.
8. Pune untul de arahide într-un vas și pune-l pe foc mic, amestecând continuu, până se încălzește și se lichefiază. Apoi toarnă-l peste cremă, amestecând încet, doar de câteva ori, cu o lingură de lemn. Lasă să se vadă cercuri colorate prin cremă.
9. Răstoarnă crema peste crusta de biscuiți, apoi pune o folie de plastic deasupra și las-o la rece să se odihnească cel puțin 12 ore.
10. A doua zi, pregătește sosul. Pune fructele într-o cratiță, pe foc mediu, împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Dacă fructele sunt foarte coapte și dulci, pune mai puțin zahăr. Lasă-le pe foc să dea un clocot, să se înmoaie. După 5-6 minute, acum e timpul să strecori sosul de sâmburi, dacă vrei.
11. Apoi pune-l iar pe foc, strecurat, și mai lasă-l încă câteva minute, să scadă puțin.
12. Separat, înmoaie amidonul și gelatina, fiecare cu câte 2 lingurițe de apă.
13. Adaugă amidonul în sos, și mai ține cratița pe foc, amestecând continuu, până se îngroașă puțin. Ia-l de pe foc și adaugă și gelatina. Mai amestecă de câteva ori, să fie totul bine amestecat și lasă-l deoparte.
14. Când s-a răcit pe jumătate sosul, ia cheesecake-ul din frigider și scoate-l ușor din formă. Toarnă sosul peste el și apoi decorează-l cu mure până la refuz! Nu-ți va părea rău!
Mai trebuie doar un strop de răbdare, să se răcească complet și sosul. Apoi îl poți savura în tihnă!