Galette cu nectarine, mure și cimbru

by admin
nectarine galette with blackberries and thyme

Nu aș putea spune că dintotdeauna mi-au plăcut plantele aromate. Sau nu atât de mult ca acum. Știu doar că veșnicul pătrunjel era nelipsit din fiecare fel de mâncare. Nu puteam să îi disting aroma printre celelalte din oală, dar fără el, mâncarea nu era gata!

nectarine galette with blackberries and thyme

Sau poate doar eu nu știam să îi apreciez aroma așa cum trebuia. Până într-o zi, când am dat peste o afirmație (parafrazez, îmi pare rău că nu mai știu sursa): “Orice plantă aromată pusă peste o farfurie aburindă, nu e doar pentru decor, ci e ca o infuzie de ceai, care învăluie mâncarea în aroma ei.”  Pare ceva banal. Dar de atunci încoace, am încercat să descopăr aroma diverselor plante și dacă au într-adevăr un aport la savoarea finală a mâncării. Am încercat să folosesc toate soiurile de plante (și flori!!) aromate care sunt disponibile în zona noastră, în diverse combinații. De atunci, m-am îndrăgostit de plantele aromatice. De toate în general, și de câteva in mod deosebit!

nectarine galette with blackberries and thyme

Astăzi vă povestesc despre cimbru. Este una din plantele mele aromatice preferate. Este o plantă foarte comună. E atât de familiar, încât trecem prea ușor pe lângă el, fără să îl băgăm în seamă. Știam de el că se folosește în feluri de mâncare cu carne de porc/vită și usturoi. Dar e mult prea puțin. Are o savoare bogată, dulce, ușor mentolată, cu note de iarbă. Mă duce cu gândul la verdeața din grădină. Îl folosesc mult in bucătărie. De când l-am adăugat și la deserturi, nu mai pot renunța la el. Se potrivește atât de bine cu fructe proaspete, acrișoare, cu preparate cu iaurt, vanilie etc. Trebuie neapărat să îl încercați!

nectarine galette with blackberries and thyme

Pentru rețeta de azi, am ales o tartă rustică cu fructe de vară. Și cimbru! Defapt, este o tartă mai speciala, tocmai pentru că nu ai nevoie de o tavă anume pentru tartă. Se numește galette, și este foarte simplu de făcut. De mult timp mă gândeam la combinația dintre nectarine/piersici dulci, zemoase și mure, toate învăluite în mireasmă de cimbru verde, înflorit. Nu m-am putut decide între piersici sau  nectarine, așa că le-am folosit pe amândouă. În aluatul de tartă am adăugat și bucăți de migdale, care dau o textură crocantă bazei, în contrast cu fructele moi și zemoase. Să nu uitați de cimbru. Face acest desert mult mai special! Noi l-am servit alături de cremă chantily cu iaurt.

nectarine galette with blackberries and thyme

Ingrediente:

150 gr unt rece, tăiat cubulețe
150 gr făină albă
50 gr migdale, tocate
15 gr zahăr brun
1/3 linguriță sare
75 ml apă rece, cu gheață

7-8 piersici și nectarine
o cană cu mure
2-3 crenguțe de cimbru verde
1 lingură (7gr) amidon de porumb
2 lingurițe suc de lămâie

200 gr smântână dulce, pentru frișcă
2 linguri iaurt grecesc
2 lingurițe miere

nectarine galette with blackberries and thyme
nectarine galette with blackberries and thyme
 1. Într-un castron, amestecă făina cu zahăr, sare și migdale. Adaugă cuburile de unt și acoperă-le cu făină.
 2. Zdrobește puțin cuburile de unt între degete și dă-le iar prin făină. Adaugă apa și amestecă ușor cu mâna, cât să se lege tot aluatul. Dacă vezi bucățele de unt prin aluat, lasă-le în pace, nu le zdrobi de tot. Ele vor face aluatul fraged.
 3. Pune făină din belșug pe masa de lucru și răstoarnă aluatul pe masă. Întinde un dreptunghi, pe orizontală, pe care să îl împături în trei, pe lungime. Apoi întinde iar aluatul într-un alt dreptunghi, de data aceasta vertical. Împătură-l și pe acesta în trei. În tot acest proces, poți folosi câtă făină este nevoie ca să nu se lipească aluatul de masă. După ce va fi întins aluatul, vei putea îndepărta făina în exces. Se lucrează rapid, să nu se topească untul. În final, mai împătură-l încă o data în două și e gata! Acoperă-l cu o folie de plastic și lasă-l la frigider cel puțin 2 ore, sau peste noapte.
 4. Când vrei să coci tarta, scoate aluatul din frigider. Pudrează masa de lucru cu făină și întinde aluatul într-un cerc de aprox 30 cm. Pune-l pe hârtie de copt, în tava în care îl vei coace, și dă-l iar la frigider până pregătești fructele.
 5. Spală nectarinele și piersicile și taie-le în felii subțiri. Pune lămâia și zahărul peste ele. Adaugă amidonul și cimbrul mărunțit și amestecă bine, până sunt uniform acoperite toate bucățile de fructe.
 6. Scoate aluatul din frigider și începe să așezi fructele în cercuri concentrice, lăsând liberă o margine de aprox 6-7 cm. Adaugă și murele. Acum adună marginea liberă de aluat, și întoarce-o peste fructe.
 7. Într-un bol, bate un ou cu un praf de sare și apoi, cu o pensulă de patiserie, să acoperi aluatul de tartă.
 8. Dă tava la cuptor timp de 30-40 min, la o temperatură medie, până se rumenește ușor tarta.
 9. Când e gata, scoate tarta din cuptor și, cât încă este caldă, pune deasupra  puțină miere și dacă vrei, încă o crenguță de cimbru.
 10. O lași să se mai domolească puțin, și apoi o poți tăia.
 11. Pentru crema chantily, bate smântâna cu un mixer până se întărește. Separat amestecă iaurtul cu miere și apoi adaugă frișcă bătută.
nectarine galette with blackberries and thyme

Este un desert perfect pentru zile ploioase de vară!

Să aveți spor! 

You may also like

Leave a Comment