“Exercițiul este partea cea mai grea a învățării.”

Am observat un lucru în dreptul familiei noastre. Dar cred că e valabil în mare parte pentru mulți. Este suficient să dai copilului o bomboană, o singură dată, ca să știe să o ceară și a doua oară. Și o dată ce a gustat acea bomboană, nu va accepta ușor altceva în locul ei, care nu e la fel de dulce. De o vreme încoace mă bântuie un gând, poate supărător pentru unii. De ce trebuie neapărat să dai copilului ca răsplată o bomboană, lipicioasă și cu aromă artificială? Sunt de acord cu micile recompense. Dar mai bine dă-i un măr. Sau un castravete, dacă ii place:) Sau un desert făcut de tine. O dată ce a gustat ceva dulce cumpărat din supermarket, cu greu i-l scoți din cap. Și e valabil și pentru adulți. Dacă ai obiceiul de a consuma zilnic dulcegării în care simți doar gustul zahărului, atunci cu siguranță nu îți vor plăcea alte deserturi, din categoria celor sănătoase. Sau, cel puțin, nu pentru început.

Dar vreau să te anunț că se poate și altfel. Cu disciplină! Cu exercițiu! Se poate să ajungi să îți placă un shake cu avocado și curmale. Și chiar să îți placă. Sau o prăjitură cu banane și miere (un sfert din cantitatea zahărului din rețeta inițială). Dacă îți impui să mănânci alimente sănătoase, care la început nu ți se vor părea așa gustoase, dar te concentrezi asupra beneficiilor lor asupra organismului, vei ajunge să le apreciezi. Și apoi le vei consuma tot mai mult, în locul celor nesănătoase.
Schimbarea are loc, dar nu dintr-o dată. Trebuie voință, hotărâre și perseverență pentru un stil de viață mai sănătos. Noi începem să experimentăm acest fenomen. Și nu e doar un moft. Este o conștientizare a responsabilității față de trupul și viața care ne-au fost date.
Când am făcut pentru prima dată înghețată de casă, fără vreun echipament special, a fost un eșec total. Nici pe departe nu semăna cu mult râvnita înghețată. Au urmat iar câteva încercări. Unele mai reușite. Și acum cred că orice rețetă aș încerca, nu va ieși la fel ca cea cumpărată, densă și cremoasă. Recunosc, îmi place și mie. Dar știu că are o maare cantitate de zahăr în ea. De aceea încerc să o consum cât mai rar și în cantități tot mai mici. Aici intervine disciplina!


Dar de când am descoperit această bunătate pe băț, o ador! Nu, nu o pot numi înghețată, în sensul ei deplin. Pentru că vei simți cristalele de gheață în ea, și bucățile de fructe întărite. Dar e mult mai sănătoasă. Și atâta timp cât e scoasă din congelator, copiii sunt fericiți!
Și atunci sunt și eu fericită!
Ingrediente (ies aprox 6-7 forme)
1 mango mare, copt
1 cană cu afine de pădure
1 cană cu granola
400 gr iaurt grecesc
150 gr smântâna pentru frișcă
2-3 linguri cu miere
1. Cu o zi înainte, pune iaurtul pe o bucată de tifon pus într-o strecurătoare, deasupra unui bol. Lasă-l la frigider până a doua zi, să se scurgă zerul din el.
2. Curăță mango și pune pulpa într-un tocator/blender să faci un piure fin.
3. Afinele spălate, zdrobește-le doar puțin cu furculița, astfel încât să rămână și bucăți mai mari.
4. Amestecă granola cu o lingură de miere, să devină lipicioasă.
5. Scoate iaurtul din frigider și amestecă-l cu 1-2 linguri de miere. Bate frișca cu mixerul și amestecă apoi cu iaurtul.
6. Pune ingredientele în formele de înghețată*, în straturi, în ce ordine vrei tu. Eu am pus așa: piure de mango, iaurt, iar mango, afine și la final granola. Am și amestecat puțin cu un băț in fiecare formă. Pune-le la congelator peste noapte.
7. Înainte să le consumi, să le lași la frigider vreo jumătate de oră, să se domolească puțin înghețul.
Nouă ne-au plăcut tare, tare mult. Savoarea iaurtului se îmbină așa de bine cu afinele proapsete și cu mango!! Dar să nu mai spun, că partea cea mai bună e la final: textura crocantă a granolei, aș pune-o în toată înghețata!
* Dacă nu ai forme de înghețată, poți la fel de bine să folosești pahare din plastic și bețișoare de lemn.