Începând din clasele primare, am studiat limba franceză. Și mi-a plăcut. Însă ce mi-a rămas bine întipărit în minte, e imaginea profesoarei pe care o aveam. Era o doamnă extrem de pasionată de tot ce însemna Franța. Limbă, istorie, geografie, cultură, modă și mai ales bucătăria franceză. Îmi amintesc că după o vizită în Franța, ne-a adus nouă, elevilor, să gustăm brânză cu mucegai. Rezultatul a fost.. o mare risipă..Dar dacă aș avea acum încă o dată ocazia, poate aș cere porție dublă.
Bucătăria franceză, în special cofetăria și patiseria, este destul de complexă și sofisticată. Dar rezultatele sunt pe măsură! Mă gândesc la croissante, eclere, mousse-uri, tarte, macarons, creme brulee și multe altele.. Să tot vizitezi Parisul!
Și această tartă, de origine franceză, pare sofisticată. Să îți spun, doar numele e mai sofisticat. Tarta însăși, este foarte simplu de realizat. Singurul lucru care trebuie gătit este un sos de caramel. Apoi mai pui fructe și un aluat de foietaj. Și tarta e gata! Aa, ar mai fi un lucru cu care te poți complica, aluatul de foietaj. Poți să îl faci tu, în casă. Și nu e greu nici acesta, doar necesită mai mult timp. Îți voi arăta într-un articol viitor și acest procedeu. Dar pentru început, eu spun că poți folosi un aluat cumpărat, unul de calitate, care să conțină unt. Și eu folosesc.
Pentru a rămâne loial tradiției, această tartă trebuie făcută cu mere. Care se completează așa de bine cu un sos de caramel! Dar se pot folosi și alte fructe, mai tari și puțin necoapte. Datorită sosului de caramel, se vor înmuia în timpul coacerii. Pere, nectarine, prune, piersici, gutui, chiar și banane. Eu însă am ales cireșele! Cred că sunt fructele mele preferate! Când am cireșe, uit de cumpătare!
Eu am folosit cireșe pietroase, tăiate în jumătăți. În timpul coacerii, a ieșit destul de multa zeamă din fructe și s-a amestecat cu caramelul. A ieșit un sos tare gustos, dar puțin prea mult lichid pentru această tartă. La a doua încercare, am scos sâmburii cu un aparat și am pus cireșele întregi. A ieșit mult mai bine. Cireșele au eliberat din sucul lor, dar nu excesiv. Numai suficient pentru un sos delicios. Trandafirii și piperul pot fi omise. Dar eu îți propun să le încerci, să le dai o șansă. Să descoperi ce savoare bogată dau cireșelor, și tartei în final! Dulceața trandafirilor, la braț cu o notă ușor picantă din partea piperului!
Ingrediente
1kg cireșe pietroase, tari
50 gr zahăr alb
50 gr unt 80% grăsime
10-15 boabe de piper roz
Câteva petale de trandafir uscate, speciale pentru consum/câțiva stropi de extract de trandafir
Aluat pentru foietaj
1 ou
1. Spală cireșele bine și scoate sâmburii din ele. Lasă-le într-o strecurătoare până pregătești caramelul.
2. Într-o tavă, care o poți pune și în cuptor, pune zahărul, untul și pune-le pe foc mediu. Amestecă cu o spatula de silicon sau doar răsucește tava, până se topește tot zaharul și se caramelizează împreună cu untul.
3. În același timp, pune piperul și petalele de trandafiri, dacă folosești, într-un mojar și pisează-le bine până se mărunțesc. Dar să fii cu un ochi și la caramel, să nu se ardă.
4. Când e gata sosul, ia tava de pe foc și adaugă condimentele.
5. Cu mare, mare grijă la caramel (e extrem de fierbinte!!), pune cireșele în tavă. Să fie bine îngrămădite, una lângă cealaltă.
6. Scoți din frigider foaia de aluat și o întinzi ușor pe masa de lucru, presărată cu făină. Cu ajutorul unei farfurii puțin mai mare decât dimensiunea tăvii, taie un cerc din aluat. Pune-l peste cireșe, având grijă ca la margine, aluatul să fie bine presat în jos, pe lângă marginea tăvii din interior, astfel încât cireșele să fie bine acoperite și pe margine.
7. Bate oul cu o furculiță și apoi, cu o pensulă de patiserie, unge tarta pe deasupra. Cu vârful unui cuțit, înțeapă de câteva ori aluatul, să poată ieși aburii în timpul coacerii.
8. Dă la cuptor pentru 25-35 de minute, la o temperatură medie, până se rumenește ușor aluatul.
9. Când e gata, scoate tava din cuptor și las-o să se odihnească 10 minute. După cele 10 minute, ia o farfurie mai mare, pe care vrei să servești tarta, pune-o deasupra tăvii cu fata în jos și, printr-o mișcare rapidă, răstoarnă tarta peste farfurie. Dar cu mare, mare atenție, nu ai vrea să îți ajungă sos fierbinte pe mâini.
10. Și e gata! Eu am servit tarta alături de un glob de înghețată de vanilie, dar se poate și cu o lingura de frișcă proaspăt bătută. Sau tarta simplă, așa cum e! Îți va încânta simțurile, cu siguranță!