Când am auzit pentru prima dată de dieta raw, acum câțiva ani, am fost destul de sceptică. Aşa sunt eu când vine vorba de diete.
Dar după ce am citit mai mult despre această tendinţă din alimentație, am realizat că are multe avantaje. Alimentele, nefiind procesate termic, își păstrează nutrienţii care îi conțin și ne îmbogățesc astfel organismul cu tot ce e mai bun din natură :). Bine-nțeles, mă refer în special la alimentele de origine vegetală. De aceea, dieta raw este asociată de cele mai multe ori cu cea vegană. Cred că beneficiile maxime ale acestei diete se bazează pe fructe și legume proaspete, consumate în stare crudă, și cu toții știm cât de importante sunt acestea pentru sănătatea noastră.
Nu, nu am trecut la o dietă raw. Dar încerc să introduc în meniul zilnic, cât mai multe preparate crude. Și atunci când am ocazia, nu ratez un preparat care să nu fie procesat termic. Mai ales când e vorba de un desert despre care știu exact ce bunătăți conține:)
Aceste bomboane sunt printre dulciurile mele preferate. Și ale copiilor:). Sunt foarte ușor de făcut și conțin doar trei/patru ingrediente: migdale, curmale, biscuiţi integrali și ciocolată neagră(opțional). Nu se încadrează total în dieta raw, datorită biscuiților. Dar sunt pe aproape:)
Migdalele sunt bine apreciate pentru conținutul lor mare de acizi grași nesaturaţi, benefici organismului, fibre, antioxidanți, vitamina E și magneziu din belșug. Pe deasupra, au și o savoare aparte, care mă duce cu gândul la marțipan. Marţipanul adevărat, a nu se confunda cu pasta de zahăr. Dar despre asta în alt post.
Curmalele, la rândul lor, sunt foarte benefice pentru organism. Prin aportul de fibre, minerale și vitamine. Dar cred că cel mai des sunt folosite ca îndulcitor natural. Au un conținut mare de fructoză, ceea ce le face perfecte pentru a îndulci alte deserturi, dar și consumate ca atare.
Aceste bomboane sunt foarte simplu de realizat. Se macină toate ingredientele într-un robot, apoi se amestecă, se dă formă bomboanelor și se pun la rece. E foarte simplu, și pe deasupra se pot implica și copiii în acest proces. Stratul de ciocolată se poate omite, dacă vreţi. Dar eu le învelesc în ciocolată, chiar și cele pentru copii. Dacă e o ciocolată neagră de calitate, cu cel puțin 70% cacao, nu o evit. O prefer pe aceasta, în locul altor dulciuri. Dar mai multe despre ciocolată, într-un alt articol. Dacă decideţi să răsfățați micile grămăjoare în ciocolată, să nu uitați fulgii de sare. Un detaliu mic, dar face o aşa mare diferență!! Dau un plus de savoare ciocolatei.
200 gr curmale
200 gr migdale
200 gr biscuiți integrali
Extract natural de vanilie
Ciocolată cu 70% cacao
Fulgi de sare
Scoateţi sâmburii de la curmale. Apoi le puneți într-un bol și puneți putină apă peste ele, 3-4 linguri. Le lăsaţi la hidratat câteva ore, sau chiar peste noapte. Amestecaţi din când în când, să se hidrateze toate curmalele. Trebuie să se absoarbă toată apa. Într-un robot de bucătărie, măcinaţi fin biscuiții. Apoi măcinați migdalele. Puteti lăsa și câteva bucăţele mai mari, care vor da o textură crocantă bomboanelor. Sau le măcinați mărunt și pe acestea, cum preferați.
Într-un bol, amestecați migdalele și biscuiții măcinați. Puneți și curmalele hidratate în robot, și măcinati-le, până se obține o pastă fină. Adăugați 1 linguriță de extract natural de vanilie. Tot în acest moment, se poate adăuga un strop de lichior. Amaretto e cel mai potrivit, dar atunci nu mai dați bomboanele copiilor:). La această pastă de curmale, adăugaţi migdalele și biscuiții și amestecați până se încorporează toate ingredientele. Se obține o compoziție densă.* Din acest aluat formați biluțe, de mărimea unei nuci și lăsați-le la rece câteva ore. Când bomboanele s-au răcit, topiţi ciocolata pe baie de aburi (e nevoie de aprox 200 gr ciocolată) și rostogoliţi+le prin ciocolată. Cât sunt încă calde, puneți câțiva fulgi de sare pe fiecare și alte paiete dacă doriți, pentru un plus de culoare.
*Aici se poate să difere textura de la o compoziție la cealaltă, în funcție de curmalele pe care le cumpărați. Unele sunt foarte uscate, altele mai hidratate. Dacă compoziția e prea sfărâmicioasă și nu se leagă, puteți sa mai adăugați 1-2 linguri de apă, sau chiar o lingură de unt. Dacă e prea moale, mai adăugați câțiva biscuiți măcinaţi.
Iese o minunăție de bomboane, parfumate și delicioase.
Să le savurați în tihnă, știind că e un desert sănătos!